Transznemű sportolók női úszásban? – Pulzus közvéleménykutatás

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) most vasárnap hozott legfrissebb döntése szerint transznemű versenyzők nem vehetnek részt női szakágakban, az úszóvilágbajnokságon. A Puskás Arénában rendezett rendkívüli kongresszuson 152 nemzeti úszószövetség részvételével, 71%-os többséggel született ez a döntés.

A határozatot tudományos alapon hozták, mivel a FINA vizsgáló panele kimutatta, hogy a transznemű úszóknak jelentős előnyük van a cisznemű női úszókkal szemben. A specifikus szabály kimondja, hogy csak olyan transzneműek vehetnek részt női sportágakban, akik vagy nem estek még át a férfi pubertáskor Tanner-féle osztályozás szerinti második stádiumon, amikor beindul a férfihormonok termelődése.

A Mandiner június 15-én készített interjújában Egerszegi Krisztina ötszörös olimpikon úszóbajnok is elmondta véleményét. Egerszegi szerint a transzneműeknek különálló kategóriát kellene létrehozni, ezzel biztosítva, hogy így mindenki hátrányos megkülönböztetés nélkül tudjon versenyezni.

A Pulzus alkalmazásban arról kérdeztük felhasználóinkat, hogy egyetértenek-e a FINA döntésével.

A válaszadók 63%-ka főként egyetért a döntéssel, 13%-uk pedig nem köteleződik el egyik válasz mellett sem. Csupán a válaszadók 15%-ka van ellentétes véleményen.

Te egyetértesz azzal, hogy a transznemű úszók ne vehessenek részt a női szaksportágakban?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban és megháláljuk! Válaszaidért kapott Pulzuspontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!

Legyél te is véleményvezér!

A PULZUS ® AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.