Beleegyeznél egy műtétbe, ha robotsebészeti eszközzel végeznék? – Pulzus közvéleménykutatás

Robotsebészeti berendezéssel kezdtek el műteni orvosok a budapesti Semmelweis Egyetem klinikáján.
A Da Vinci Xi sebészeti robot 2021 augusztusában érkezett a Semmelweis Egyetemre egy pár napos bemutatkozásra, és majd kilenc hónappal később pedig már munkába is állt.

A robot eszközt évente mintegy négyszáz alkalommal használják majd általános sebészeti műtétek mellett nőgyógyászati, urológiai, fül-orr-gégészeti beavatkozásokban egyaránt. Az eszköz akár 520 fokban is képes mozgatni a robotkarjait, így olyan helyre is eljut, valamint olyan apró mozdulatokra is képes kivitelezni, amelyet egy nyitott műtét során sem szabad kézzel, sem laparoszkóppal a sebész nem tudna precízen kivitelezni. A technológia segítségével a sebész három dimenzióban és minimum tízszeres nagyításban látja a műtéti területet.

A Pulzus kutatásában most arról kérdeztük felhasználóinkat, hogy beleegyeznének-e egy műtétbe, ha emberi kéz helyett robotsebészeti eszközzel végeznék?

A válaszadók 32%-a igen beleegyezne egy robot által végzett műtétbe.

Te nyugodtan beleegyeznél egy műtétbe, ha emberi kéz helyett robotsebészeti eszközzel végeznék?

A 24.hu videóinterjúja a témában: https://24.hu/tech/2022/11/20/sote-robotsebesz-davincixi-video/

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban, és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!

Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.