Vajon sokba került a vármegyésítés miatti táblák cseréje? – Pulzus közvéleménykutatás.

Vajon sokba került a vármegyésítés miatti táblák cseréje? - Pulzus közvéleménykutatás.

„A történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel a megyék elnevezése vármegyékre változik.” – olvashatjuk a 2022 nyarán elfogadott újabb alkotmánymódosítás soraiban. A Fidesz-KDNP a 2022-es újabb kétharmados győzelme után döntött a következő alkotmánymódosításról, mely immár tizenegyedik alkalommal történt meg. Az új törvény értelmében a megyéket 2023. január 1-jétől hivatalosan vármegyéknek kell nevezni. Emellett egy másik javaslatban a főispánok visszahozataláról is döntöttek. A módosításnak szimbolikus jelentőséget társít a kormány. Arra hivatkoznak, hogy a magyar közigazgatás alapvető területi egysége az államalapítástól kezdődően 1949-ig a vármegyék voltak. Ezt az 1949 előtti folytonosságot kívánták újra visszahozni. Mindazonáltal a módosítás több száz állami intézményt és civil szervezetet érint. A névváltoztatás miatt át kell írni az okiratokat, a táblákat, a pecséteket, a levélpapírokat, valamint több ezer törvényt, helyi és országos szintű rendeletet, határozatot és alapító okiratot. Emellett a rendőr-főkapitányságok, a katasztrófavédelmi igazgatóságok, a levéltárak, a kórházak, az önkormányzatok, a kormányhivatalok, valamint a megyék is vármegyére módosulnak. Hogy mennyibe kerülhet az átnevezés teljes költsége, arról nincs információ. Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője májusban írásbeli kérdés formájában kérdezett rá Gulyás Gergelynél a várható összegre, de a tárcavezető helyettes nem adott választ. Arra hivatkozott, hogy az átnevezés még nem zajlott le, így nem lehet pontos számítást adni. Az Átlátszó portál most közérdekű adatigényléssel fordult a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez, melynek eredményeként annyit megtudhattunk, hogy az általuk kezelt 589 darab tábla cseréje kapcsán a teljes felmerülő összköltség bruttó 36 397 673 forintra rúgott. Megközelítőleg 62.000 forintba került minden egyes tábla, amit a Magyar Közút Zrt. a megyék vármegyékre való átkeresztelése miatt lecserélt. A Pulzus applikációjában arról kérdeztük felhasználóinkat, hogy szerintük sokba került-e a táblák cseréje a vármegyésítés miatt. A megkérdezett válaszadók 78,9%-a azt a választ adta, hogy igen, túl drága volt. 10,1% találta korrektnek az árat és 3,7% nyilatkozott úgy, hogy nem, nem találta drágának, inkább meglepően olcsónak érzi ezt az összeget. Az átnevezés teljes költségét egyelőre homály fedi. Egyes számítások (pl. a Telex https://link.pulzus.eu/c7TTud4f ) 600 millió és 1 milliárd forint közötti összegre saccolják a teljes kiadást.

Neked mi a véleményed? Sokba került a vármegyetáblák cseréje?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban, és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.