PRIDE: Mit gondoltok a felvonulásról?

A június világszerte a Pride, azaz az LMBTQ+ közösség önbecsülését, méltóságát és egyenlőségét hirdető mozgalom ünnepi időszaka. Ebből az alkalomból a Pulzus alkalmazásban tematikus kérdőívekkel igyekszünk majd felmérni felhasználóink véleményét, és honlapunkon heti rendszerességgel megjelenő cikksorozatunkban elemezzük az összegyűjtött adatokat.

Infó sarok: Az elsők

Évszázadok óta bevált taktika az elnyomást érzékelő társadalmi csoportoknál, hogy az utcára vonulva követelik egyenjogúságukat. A történelemnek azonban a XX. századig kellett eljutnia ahhoz, hogy az ilyesfajta demonstrációk békéssé válhassanak mind a részvevők, mind pedig a hatóságok oldaláról nézve. A melegjogokért és szexuális szabadságokért küzdő vezéregyéniségek szemléletükben nagyon sokat merítettek Mahatma Gandhi erőszakmentes ellenállás filozófiájából, és Martin Luther King Jr. afroamerikai polgárjogi mozgalmának eszközeiből.

Az első Pride-nak az 1970 június 27-én Chicagóban lezajlott békés menetet tekintik. Az esemény célja eredetileg az volt, hogy a Stonewall-lázadásokra emlékezve elvonulnak a Washington Square Parktól a víztoronyig, de végül egészen a városközpontig mentek, és a demonstráció másnap is folytatódott. Ezzel párhuzamosan a nyugati parton, San Franciscoban és Los Angelesben is voltak hasonló felvonulások. Fontos kiemelni, hogy a melegjogi tüntetéseket akkoriban nagyon nehezen lehetett engedélyeztetni, és rendőri védelmet is csak vonakodva biztosították, annyira elfogadhatatlannak tartották a „másságot”. Los Angeles akkori rendőrfőparancsnoka például így nyilatkozott: „Véleményem szerint engedélyt adni egy rakás homoszexuálisnak, hogy a Hollywood Boulevardon parádézzanak, ugyanolyan lenne, mintha tolvajok és rablók bandájának adnánk ki engedélyt.”

A Budapest Pride honlapja szerint Magyarországon 1992 óta évente szerveznek az LMBTQ+ közösség nevében összejöveteleket és kulturális programokat. A fesztivál 2009-ben vette fel a Budapest Pride elnevezést.


Kik vesznek részt?


Az általános hiedelemmel és előítéletekkel ellentétben a Budapest Pride nem csak az LMBTQ+ spektrumon elhelyezkedők, saját egyenjogúságukért küzdők felvonulása. Szívesen látnak bármilyen nemi identitású és szexualitású személyt, akik szimpatizálnak az identitásbeli- és szexuális szabadságok előre mozdításával.

Az is tévképzet, hogy a Budapest Pride egy közízlést sértő, nyilvános meztelenkedést és exhibicionizmust propagáló esemény. Bár minden évben akadnak szabadosabban öltözött emberek, ők csak nagyon kicsi százalékát teszik ki a résztvevőknek, és általában a menet legelején vonulnak. A tévékamerák is általában őket veszik, és a Pride-ot testközelből sosem ismerő nézők könnyen vonhatják le azt a téves következtetést, hogy akiket a képernyőn látnak, ők azonosíthatóak a Budapest Pride teljes résztvevői gárdájával. A valóság az, hogy ez a felvonulás inkább egy majálishoz hasonlítható jó hangulatú nyári fesztivál, amelyen minden korosztály képviselteti magát, és sok esetben családokat is látni, gyerekekkel.


Mi történik?


A felvonulást a Budapest Pride hivatalos szervezői minden évben hónapokkal előre engedélyeztetik és ennek nyomán a magyar állam biztosítja a demonstráció rendőri védelmét. A résztvevők a szervezők által előre meghatározott gyülekezési ponton találkoznak egy kijelölt időpontban, majd meghatározott útvonalon végig vonulva egy fesztiválrendezvény helyszínére érnek. Tüntetés végpontjában beszédeket hallgatnak meg, piknikeznek és a kitartóbbak buliznak is egyet.

Az idei, 27. Budapest Pride felvonulásra július 23-én kerül sor. A gyülekezőhely a 13. kerületben, a Dráva utca sarkán van, majd a tömeg a Carl Lutz és az id. Antall József rakparton, a Parlament mellett elhaladva jut el a Szabadság téren felállított színpadhoz és civil faluhoz.


Heti kutatás


A Pride hónap negyedik hetében az alábbi kérdéseket tettük fel a Pulzus alkalmazásban:

• Szerinted miről szól a Pride felvonulás? Több választ is megjelölhetsz!
• Szerinted van létjogosultsága a Pride felvonulásnak?
• Nyitott lennél arra, hogy valaha részt vegyél Pride felvonuláson?
• Mi volt az oka annak, hogy részt vettél Pride felvonuláson? Több választ is megjelölhetsz!

Az alkalmazásban lefolytatott közvéleménykutatás részletes eredményeit az alábbi diagramokon tekinthetitek meg.

Szerinted miről szól a Pride felvonulás? Több választ is megjelölhetsz!

Szerinted van létjogosultsága a Pride felvonulásnak?
Nyitott lennél arra, hogy valaha részt vegyél Pride felvonuláson?
Mi volt az oka annak, hogy részt vettél Pride felvonuláson? Több választ is megjelölhetsz!


Jövő héten újabb tematikus kérdésekkel és elemzéssel várunk titeket, tartsatok velünk!

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!

Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS ® AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.