2023-ban nagyobb lesz az infláció a becsültnél? – Pulzus közvéleménykutatás

2023-ban nagyobb lesz az infláció a becsültnél? - Pulzus közvéleménykutatás

Az infláció egy gazdasági jelenség, amely a pénz értékének csökkenését jelenti. Általában általános áremelkedéssel jár, ami azt eredményezi, hogy ugyanazért a pénzösszegért kevesebb árut vagy szolgáltatást lehet vásárolni. Az infláció hatására a pénz megtartott értéke csökken, és ez negatív hatással lehet a fogyasztókra és a gazdaságra.
Az inflációt több tényező együttes hatása alakítja ki, és azok egymással összekapcsolódnak és kölcsönhatásba lépnek a gazdaságban. Az inflációt alakító különböző tényezők hatással vannak az árak általános szintjére.
A legfontosabb tényezők lehetnek: A kereslet és kínálat, ha a kereslet meghaladja a kínálatot egy adott termékre vagy szolgáltatásra, akkor áremelkedés következhet be, ami hozzájárul az inflációhoz.
Amennyiben a pénzmennyiség megnő a gazdaságban, akkor a fokozott pénzkínálat növelheti a fogyasztást és beruházásokat, ami szintén inflációt eredményezhet.
A bérek emelkedése, a munkaerőhiány vagy az elérhető munkaerő mennyisége is befolyásolhatja az árakat és ezen keresztül az inflációt is.
Valamint az energia- és nyersanyagárak jelentős hatással lehetnek az inflációra, mivel ezek az árak átjutnak a termelési és fogyasztói láncokon.
Továbbá a jegybanki intézkedések, például az alapkamat változása, a pénzmennyiség szabályozása és a monetáris politika befolyásolhatja még az az inflációt.
A kormány a közösségi oldalán osztotta meg a hírt a nyugdíjasokkal: „Ha idén a becsültnél magasabb lesz az infláció, januárig visszamenőleg jár a nyugdíjkorrekció”.
A nyugdíjkorrekció az inflációval kapcsolatos intézkedés. Ha egy adott évben az infláció a nyugdíjak emelkedését meghaladja, akkor januártól visszamenőlegesen (az adott év januárjától kezdődően) korrigálják a nyugdíjakat. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasoknak pótlólagos összeget fizetnek annak érdekében, hogy a nyugdíjak tartani tudják lépést az inflációval, és ne csökkenjen a reálértékük.

A Pulzus applikációban arról kérdeztük a felhasználóinkat, hogy vajon nagyobb lesz az infláció idén a becsültnél?

A válaszadók 80%-a szerint igen, nagyobb lesz az infláció a tervezettnél 2023-ban.

Szerinted nagyobb lesz az infláció a becsültnél?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban, és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.