Munkaerő hiány a mezőgazdaságban – Pulzus közvéleménykutatás

Nem csak szakképzett dolgozókat, még képzetlen idénymunkásokat is nagyon nehéz találni ma Magyarországon. A munkaerőhiány már legalább akkor a problémát okoz a magyar zöldség-gyümölcs termelők számár mint az időjárás változás.

Évente nagyjából 50-80 milliárd forint bevételkieséssel számolnak a zöldség- és gyümölcstermesztők a munkaerőhiány miatt.
Korábban – 15-20 évvel ezelőtt még könnyebb volt munkaerőt találni, most alig akad olyan, aki mezőgazdasági munkát és főleg kétkezi munkát végezni. A szakember elmondása alapján, bár a mezőgazdasági munkák legalább középfokú szakképesítést igényelnének, az esetek 80-90 százalékban csupán betanított munkaerőt találnak a munkáltatók. A fiatalokat nem vonzza az ágazat – a napszámosok legtöbbje 50 év feletti. Az sem segített a dolgozók elöregedésén, hogy az utóbbi években jelentősen nőttek a bérek.

Most kutatásunk középpontjában a mezőgazdasági munkavégzés volt. Azzal kapcsolatban kérdeztük a Pulzus App használóit, hogy végeznének-e napszámos munkát?
A válaszadók 42%-a egyáltalán nem, 30%-a inkább nem, és csupán 15% nyilatkozott úgy, hogy végezne mezőgazdasági munkát.
Te végeznél napszámos munkát?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!

Legyél Te is vélemény vezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.