Mi az a GMO és mit tudsz róla? – Pulzus közvéleménykutatás

Mi az a GMO és mit tudsz róla? - Pulzus közvéleménykutatás

Egyre gyakrabban hallani a genetikailag módosított élelmiszerekről. A GMO-mentes rövidítéssel is sok helyen találkozhatunk. Mit is jelent ez?

A GMO – genetikailag módosított organizmust jelent, ez vonatkozhat az termék összetevőire, és akár a növényekre is. Génmódosított növényeket úgy hoznak létre, hogy mesterséges körülmények között olyan tulajdonságokat építenek például a magokba, amelyeket korábban nem hordozott, azonban a későbbiekben ellenállóbbá teszi környezeti hatások, kártevők és betegségek ellen. A genetikailag módosított növényekre így nem permetezés útján kerül védő anyag, hanem már eredetileg bennük van.
Az Európai Unión belül a génmódosított termékek importálása és termesztése szabályozva van. Így amennyiben az élelmiszer bármilyen formában tartalmaz GMO-t, azt a gyártó köteles feltüntetni. Leggyakrabban takarmányokban és késztermékekben vannak jelen ilyen növények. Magyarországon tilos genetikailag módosított növényeket termeszteni, így kizárólag feldolgozott formában találkozhatunk velük.

Nem csak növények esetében, állatoknál is kísérleteznek a genetikai módosítással, azonban ezek közül egyik sincs fogyasztásra engedélyezve, arról nem is beszélve, hogy a GMO-állatok előállítása etikai és állatjóléti problémákat is felvet.

Te mit tudsz a genetikailag módosított élelmiszerekről?
A megkérdezettek többsége, 43%-a úgy véli keveset tud a genetikailag módosított élelmiszerekről. A kutatásunkból kiderült, hogy a válaszadók 36%-a is csupán, csak valamennyire van tisztában mit is jelent ez.

 

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban, és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél Te is véleményvezér!


A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁ