Karácsony Gergely a csőd szélére vitte Budapestet. Ki a felelős a helyzetért? – Pulzus közvéleménykutatás.

Karácsony Gergely a csőd szélére vitte Budapestet. Ki a felelős a helyzetért? - Pulzus közvéleménykutatás.

Karácsony Gergely április közepén bejelentette, hogy bizonyos adókat nem fognak befizetni az államkasszába, és közigazgatási pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás növekménye miatt. Karácsony ekkor arra hivatkozott, hogy nincs pénz. Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy Budapest valóban csődközeli helyzetben van. Az Origo szerint már a nyár folyamán olyan likviditási problémák léphetnek fel a fővárosban, amit nem fognak tudni megoldani (https://link.pulzus.eu/Qmqra1A7). Júliusban 60 milliárdos, augusztusban akár 86 milliárd forintos mínuszba kerülhet a budapesti költségvetés, ami valóban fizetésképtelenséget jelenthet. A totális csőd jele lehet a mostani óriási jegyáremelés is. Karácsony Gergely közösségi oldalán jelentette be, hogy szeptembertől 450 forint lesz egy vonaljegy, a buszon megvásárolva pedig 600 forintba fog kerülni. A 10-es gyűjtőjegy ára 4000 forintra fog emelkedni. Ez a két jegytípus a mostani árakhoz viszonyítva 30 százalékkal fog drágulni. Ez a 30 százalékos emelkedés pedig bőven meghaladja az inflációt. „2019-ben több mint 200 milliárdos tartalékkal adtam át Budapestet, ebből a Városháza tartaléka októberben 200 milliárd volt, 160 milliárd értékpapírban, negyven készpénzben, úgyhogy ehhez hozzá sem adtuk az intézmények hétmilliárdos megtakarítását” – nyilatkozott az Indexnek Tarlós István, Budapest egykori főpolgármestere. Tarlós azt is hangsúlyozta, hogy a főváros iparűzési adóbevétele 2019 óta 107 milliárddal nőtt. Ennek ellenére úgy látja, hogy az elmúlt négy évben szinte semmi nem teljesült abból, amit Karácsony Gergely korábban megígért. Önálló fejlesztések nem indultak, nem épültek P+R parkolók és az útfelújítások terén sem dolgoztak le semmit a hátrányból. A Pulzus applikációjában arról kérdeztük felhasználóinkat, hogy szerintük ki felelős leginkább a csődhelyzet kialakulásáért. A válaszadók jelentős többsége, 57,9% gondolja úgy, hogy a kialakult helyzetért a magyar kormány a felelős. 23,8% hibáztatja a Fővárosi Önkormányzatot, és a megkérdezettek 10,7%-a érzi úgy, hogy a rossz gazdasági helyzet áll a háttérben. Tarlós azt is kifejtette, hogy szerinte a jelenlegi főpolgármester „feminin típusú férfi”: amikor szembesül egy problémával azonnal másra mutogat, bujkál a sajtó elől és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettest tolja előre a kellemetlen helyzetekben.

Neked mi a véleményed erről? Szerinted ki felelős leginkább a csődhelyzet kialakulásáért?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban, és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.