Erasmus program felfüggesztéséért a magyar kormány tehető felelőssé? – Pulzus közvéleménykutatás

Talán az egyik legjobb dolog, ami történhet az emberrel, hogy van lehetősége tanulni, fejlődni és fiatal éveiben világot látni, tapasztalatot cserélni, kapcsolatokat építeni. Ezt támogatja az Európai Unió 1987-ben alapított Erasmus programja, amelynek a célja a kezdetektől fogva az, hogy segítse a résztvevőket a világ megismerésében, a tanulásban és a tapasztalatszerzésben, valamint, hogy minél többeket ösztönözzön az aktív társadalmi szerepvállalásra.

Ezért is kavart nagy port az a hír, miszerint az Európai Bizottság levélben tájékoztatta a magyar kormányt arról, hogy aggályosnak tartja, hogy az alapítványivá szerveződött egyetemek kuratóriumában kormányközeli politikusok töltenek be vezető tisztségeket, és amíg ez a helyzet nem változik, nem tisztázódik, felfüggesztik az Erasmus+ és a Horizon Europe programok finanszírozását. A hír hallatán, minden érdekelt hamarjában kifejezte álláspontját az üggyel kapcsolatban, így tett az Oktatói Hálózat is, akik egyenesen azt állítják, hogy a programok felfüggesztéséért kizárólag a magyar kormány tehető felelőssé.

A Pulzus felhasználóit arról kérdeztük, hogy mennyire értenek egyet az Oktatói Hálózat álláspontjával. A döntő többség, 56 százalék teljes mértékben egyetért ezzel. További 15 százalék inkább egyetért ezzel a véleménnyel és mindössze a válaszadók 6 százaléka mondta azt, hogy inkább nem ért egyet, és 10 százalékuk pedig azt, hogy egyáltalán nem a kormányt tartja felelősnek a kialakult helyzetért. A kérdezettek 13 százaléka nem foglalt állást ebben a témában.

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban, és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!

Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.