Az oktatási rendszer működése – Pulzus közvéleménykutatás

Jelentős pedagógushiánnyal indul a 2021-es szeptemberi tanév is. A bérek miatt sem vonzó a tanári pálya, a kezdő fizetés nettó 170 ezer forint.
Továbbá 2030-ig évente átlagosan 6200 tanár mehet nyugdíjba, míg a pályakezdők száma csupán 2500-2800 között alakul, így éves szinten 3000-4000 tanárral több fog hiányozni a rendszerből.
A pedagógushiány már nemcsak a hátrányos helyzetű településeken, de a fővárosban is jelen van. Országosan hivatalosan 472 álláshely vár betöltésre – a legtöbb Pest megyében, Borsodban, Fejérben és Komárom-Esztergomban.

Ez a probléma sajnos nem újdonság itthon, közel tíz éve küzd az ország pedagógushiánnyal, amit már a különféle átcsoportosításokkal sem lehet elfedni.

A bérrendezés mellett szükséges lenne az Európai Unió (EU) átlagához igazítani a pedagógusok tanítással eltöltött munkaidejét, hiszen Magyarországon átlagosan heti 24,5 órát tartanak a tanárok, ez az unióban a legmagasabb óraszám.

Komoly gondokat okozhat a pedagógushiány. Kutatásunkban a Pulzus app felhasználóit a magyar oktatási rendszer működéséről kérdeztük.
A válaszadók 63%-a véli úgy, hogy nem működik megfelelően itthon az oktatási rendszer.

Véleményed szerint, megfelelően működik a jelenleg az oktatási rendszer?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél Te is vélemény vezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.