Miről szól az USA új abortusztörvénye? – Pulzus közvéleménykutatás

Június 24-én az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága érvénytelenítette az 1973-as Roe vs. Wade, amely szövetségi szinten biztosította a nők abortuszhoz való jogát. Így az államok ezentúl szabadon rendelkezhetnek az abortusz ügyében, és akár be is tilthatják vagy korlátozhatják azt.

A Republikánus többségű államok évek óta követelik a majdnem ötven éves Roe vs. Wade döntés eltörlését. Az életpárti (Pro Life) gondolkodásúak ugyanis azt vallják, hogy az életet a fogantatás pillanatától kezdve tisztelni kell, és nem lenne szabad kioltani. Ezzel szemben a döntéspárti (Pro Choice) Demokrata pártiak azon a véleményen vannak, hogy a gyermeket váró nőnek joga van a saját testére vonatkozóan döntést hozni, és mellette valószínűleg azt is jobban látja, hogy mennyire lenne képes éppen aktuális élethelyzetében biztonságosan felnevelni egy gyermeket.

Bármelyik oldal eszméjével azonosulnak is, elvitathatatlan, hogy ez az új rendelkezés az USA-beli nők millióinak változtathatja meg az életét. Emellett a döntés az időközi kongresszusi választások eredményeire is hatással lehet, hiszen az életpárti gondolkodás mentén hozott alkotmánymódosításra a polgárok a szavazófülkékben fognak reagálni. Így az évtizedek óta Republikánusok által dominált Szenátus összetétele is megváltozhat.

Magyarországon a terhességmegszakítás az 1992. évi 79. törvényben meghatározott feltételek mellett legális.

Felhasználóinkat arról kérdeztük a Pulzus alkalmazásban, hogy egyetértenek-e az USA legfelsőbb bíróságának döntésével. A válaszadók 45%-ka egyáltalán nem ért egyet a döntéssel, 18%-uk pedig kevésbé ért egyet.

Te egyetértesz a döntéssel?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!

Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS ® AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.