A közúti közlekedés veszélyei – Pulzus közvéleménykutatás

A Közlekedéstudományi Intézet honlapján közzétett, hivatalos számadatok alapján Magyarországon, 2019-hez viszonyítva, kevesebb halálos közúti baleset történt 2020-ban. Bár csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma, az adatok így is rémisztőek.

A rendőri adatok alapján 2020. január 1. és december 31. között összesen 13 745 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, 17.3%-al kevesebb, mint egy évvel korábban (2019-ben 16 627 balesetet regisztráltak).

A közúti balesetek halálos áldozatainak száma a koronavírus megfékezésére hozott intézkedések révén esett vissza. A 2021. év első három hónapjára vonatkozó adatok alapján, a halálos kimenetelű balesetek száma 84-ről 80-ra csökkent, 4.8 %-al kevesebb baleset történt a közutakon az előző év adataival összehasonlítva.

Ebben a három hónapban a balesetek 36 %-a a relatív, és az abszolút sebességtúllépés miatt történt, míg 27%-át az elsőbbségi jog megsértése okozta.

Kíváncsiak voltunk, hogy a Pulzus felhasználók milyen közúti szituációkat tartanak veszélyesnek a mindennapi közlekedés során.

A válaszadók 18%-a a büntető fékezést, 17%-a pedig az indokolatlan előzésekből adódó, hirtelen sávváltással történő visszasorolást tartja veszélyesnek. A kutatás résztvevőinek 16%-a az indexelés nélküli irányváltoztatást tartja a legveszélyesebbnek.

Te mit gondolsz, mi a legveszélyesebb közúti szituáció?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban, és megháláljuk! Válaszaidért kapott Pulzus pontjaidat értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél Te is vélemény vezér!

 

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.