Májustól újabb ársapkát vezet be a kormány? – Pulzus közvéleménykutatás

Most még csak az előkészületek zajlanak, de májustól a magyarországi termőföldekre ársapkát vezet be a kormány.
A föld eladási ára 10%-nál nagyobb mértékben nem haladhatja meg az előző évben helyben kialakult szokásos és átlagos forgalmi értéket. A konkrét összeget a kamara határozza meg a köztestület által véleményezett, hatósági jóváhagyáshoz kötött ügyletek adatai alapján. A kialakult helyzetben a termőföldet eladó kényszerhelyzetbe kerülhet, mivel csak az állam által ráerőltetett összegért értékesíthet, nem pedig annyiért amennyit egy piaci vevő fizetne neki.

A 2021-es évben 36%-kal több tranzakció keretében 22%-kal nagyobb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2020-ban. 2022-ben árak emelkedése töretlen volt, a 2021-es évben közel 7%-os ár növekedés történt. A 2022-es évben kialakult inflációs környezet tovább élénkítette a termőföld-forgalmat, a kereslet növekedése pedig még magasabb szintekre hajtotta az árakat.
A gazdák meglepődtek az ársapka bevezetésén, ugyanis az intézkedés véleményük szerint nem indokolt, hiszen a jelentős infláció, valamint a magas bérleti díjak miatt a földértékesítés is megállt.

A Pulzus kutatásában arról kérdeztük a felhasználóinkat, hogy véleményük szerint a termőföldekre bevezetett ársapkával jót tesz-e a gazdákkal a kormány?

A válaszadók 54%-a szerint nem tesz jót ezzel az ársapkával kormány, mert ezzel csak kényszerhelyzetbe hozza az eladót.

Szerinted ezzel a lépéssel a kormány jót tesz a gazdákkal?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban, és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!

Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.