Kié a munkavégzés során létrehozott szellemi tulajdon? – Pulzus közvéleménykutatás

A munkaviszonyban vagy más hasonló jogviszonyban létrehozott műre vonatkozó szabályok mindössze egyetlen paragrafusba vannak sűrítve. Magyarországon közel 277 ezer munkavállaló dolgozik szerzői jogi ágazatokban, vagy alkotói tevékenységükkel a szerzői joghoz különböző mértékben kapcsolódó munkát végeznek. Éppen ezért e jogviszonyok alanyai számára elengedhetetlen, hogy ismerjék a mű létrehozásának körülményeit, amelyek adott esetbe önmagukban korlátozhatják az alkotó szerzői jogait, s jogosíthatják fel a munkáltatót az e jogokban rejlő érték kiaknázására.

Az ESET biztonságtechnikai cég által végzett felmérés szerint az irodai dolgozók 72 százaléka érzi magáénak a munkahelyén általa létrehozott szellemi tulajdont. Így aztán sokan mentenek el bizalmas dokumentumokat kilépés előtt, ami jogilag lopásnak számít.
A Pulzus kutatásában arra kerestük a választ, hogy felhasználóink szerint a munkahelyen létrehozott szellemi tulajdon valójában kit illet?
A válaszadók 37%-a szerint részben a munkáltatóé, de mivel a munkavállaló fejéből pattant ki az ötlet, ezért neki is valamilyen szinten a tulajdonát kell képezze.
Te mit gondolsz helyesnek, kié a munkavégzés során létrehozott szellemi tulajdon?
Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!

Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.