Jön az EU-s minimálbér! – Pulzus közvéleménykutatás

Már készül az Európai Unió új irányelvtervezete, melynek segítségével igyekeznek egységes életszínvonalat biztosítani a tagállamok munkavállalói számára. Az ideiglenes megállapodást kedden hozta tető alá az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament, és ezzel megkezdődhet az irányelvek kidolgozása az egységes uniós minimálbér meghatározásához.

A tervezet szerint a tagállamoknak újra kell értékelniük a már meglévő minimálbér-szabályozásaikat, és ha a társadalmi és gazdasági feltételek ismeretében kiderül, hogy nem tudnak megfelelő életszínvonalat biztosítani a munkavállalóiknak, akkor tervet kell majd készíteniük a helyzet javításához. A szabályozás alól kivételt képeznek azok a tagállamok, ahol a munkavállalók több, mint 80%-ának minimálbérét kollektív szerződés védi.

Ujhelyi István, európai palamenti képviselő közleménye szerint a jogszabályt legkorábban ez év őszén hagyhatják jóvá.

Mindeközben az EU-n belül nagy mértékű eltérést mutatnak az egyes tagállamokban meghatározott minimálbérek. Az Eurostat január 1-jei adatokon alapuló összesítése szerint a legmagasabb összegű minimálbér Luxemburgban volt (2257 euró), a legalacsonyabb pedig Bulgáriában (332 euró). A magyar minimálbér 552 eurónak felel meg, amely bár sokat nőtt, de még mindig a negyedik legkevesebb az EU-ban, elmaradva valamennyi visegrádi ország adataitól.

Ezen a héten arról kérdeztük felhasználóinkat a Pulzus alkalmazásban, hogy szerintük mennyi lenne a tisztességes magyar minimálbér?

A válaszadók 66%-ka szerint a megfelelő összeg valahol 800€ és 1200€ között van. Csupán 24% jelölte meg azt a sávot, amelyben a jelenlegi magyar minimálbér összege szerepel.

Szerinted mennyi lenne a tisztességes magyar minimálbér összege?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.