Hadifoglyok vagy terrorista zsoldosok? – Pulzus közvéleménykutatás

Múlt héten két brit és egy marokkói származású ukrán oldalon harcoló katonát halálra ítéltek a donyecki szeparatista területen. A britek azóta is minden erejükkel igyekeznek kiszabadítani állampolgáraikat, ám a procedúrát nehezíti, hogy a foglyok szabadon engedéséhez kérvényt kellene benyújtaniuk a Donyecki Népköztársaság felé, amelyet mindeddig nem ismertek el független államnak.

Aiden Aslint, Shaun Pinnert és Brahim Saadount Mariupolnál ejtette foglyul az orosz hadsereg, majd átadták őket a Donyecki Népköztársaságnak. A szakadár „állam” rögtönzött igazságszolgáltatása zsoldosoknak bélyegezte a három katonát, és a területükön elkövetett terrorista bűncselekmények miatt azonnal halálra ítélték őket. Az orosz állami hírügynökség is arról számolt be múlt szerdán, hogy a három férfi elismerte bűnösségét.

A brit oldalon azonban azt állítják, hogy az eljárás több ponton is sértette a nemzetközi jogot, mivel a két brit férfi nem tekinthető zsoldosnak: mindkettőjük évek óta Ukrajnában élt, Pinner még családot is alapított. A két férfi az ukrán konfliktus kirobbanásakor az ukrán haditengerészet hivatásos katonájaként lépett be a háborúba. Ebből kifolyólag vonatkozik rájuk a genfi megállapodás, mely szerint a hadifoglyokat megilleti a harcosok mentelmi joga, és nem indítható eljárás ellenük háborús konfliktusban való részvétel miatt.

Boris Johnson személyesen biztosította a brit katonák családját arról, hogy mindent megtesznek a két férfi szabadon engedéséért. Ám a britek kezét köti az a tény, hogy ha kérvényt nyújtanak be a Donyecki Népköztársasághoz a foglyokkal kapcsolatban, azzal gyakorlatilag elismernék a szakadár állam legitimitását. Iryna Vereshchuk ukrán miniszrterelnök-helyettes szerint a szeparatista hatóságok tisztában vannak vele, milyen jóvátehetetlen következményekkel járna nekik és az oroszoknak, ha rossz lépést tennének a három katona ügyében, és bizakodva állította, hogy a három férfi előbb-utóbb haza fog jutni.

A Pulzus alkalmazásban azt a kérdést tettük fel felhasználóinknak, hogy ebben a helyzetben mit kellene tennie Angliának: megvédeni az állampolgárait akár a szakadár állam elismerésének árán is, vagy nem fellebbezni az ügyben. A megkérdezettek 33%-ka szerint egyik sem helyes döntés, 32% szerint viszont a briteknek fellebbezniük kellene, hogy kiszabadítsák Aslint és Pinnert.

Szerinted mi lenne a helyes döntés?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél te is véleményvezér!

A PULZUS ® AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.