Egyelőre kimaradunk! – Pulzus közvéleménykutatás

Megállapodásra jutottak az EU tagállamai az orosz olajembargó kapcsán. Charles Michel, az Európa Tanács elnöke bejelentette, hogy az embargó első lépésben az Oroszországból importált olaj kétharmadára vonatkozik. Átmeneti kivételnek számít azonban a csővezetéken érkező nyersolaj, így Magyarország olajimportját egyelőre nem érinti az intézkedés.

Az tagállamok orosz olajtól való függése már az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása előtt is megoldandó problémaként szerepelt az EU központi intézményeinek napirendjén, mivel fennált a veszély, hogy az orosz fél a csapok elzárásával fenyegetve megpróbálhat beleszólni az EU politikájába. Így a háború kitörésével az orosz olajimport korlátozására vonatkozó szankció felvetése kettős célt szolgált: egyrészt szerették volna megfosztani Oroszországot eddigi gazdasági fölényétől, másrészt pedig kifejezni, hogy Ukrajna megtámadása nem marad következmények nélkül.

Oroszország igazságtalannak tartja az intézkedést, és Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint az olajembargó az átlagpolgárokat célozza, hiszen az orosz kormányt megszorításokra kényszeríti. Az orosz vezetés nem hajlandó elismerni, hogy az olajembargót a háború miatt vezették be, így Oroszország továbbra is folytatja offenzíváját a kelet-ukrán térségekben.

A Tanács bejelentése után Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy az orosz olaj importjára vonatkozó korlátozások alól történő átmeneti felmentésünkkel „megvédték a rezsicsökkentést”. De vajon meddig tarthat ez a védelem? Érdemes lenne Magyarországnak más alternatívákat is keresni, ha netántán s jövőben tőlünk is elvárná az EU, hogy csatlakozzunk az embargóhoz?

A Pulzus alkalmazásban arról kérdeztük felhasználóinkat, hogy elégedettek-e a jelenlegi döntéssel. A kitöltők 53%-ka valamilyen mértékben egyetért az intézkedéssel, 24%-ka pedig nem határolja el magát egyik irányban sem, inkább semleges marad.

Szerinted jó megoldás, hogy Magyarország egyelőre kimarad az orosz olajimport korlátozásából?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.