A média hatására kialakult testképzavar – Pulzus közvéleménykutatás

Kutatások bizonyítják, hogy a közösségi média, különösen az a vizualitásra építő social media felületek használata fokozza a saját testtel való elégedetlenséget, az általa közvetített „ideális” és nem ritkán elérhetetlen, irreális szépségeszmény miatt.

Így nem meglepő, hogy szinte minden harmadik gyerek testképzavaros, vagyis: a testéhez való viszonyulásai negatívak. Ami nemcsak a lelki nehézségeket okoz, gyakori szorongást vált ki, hanem az étkezési zavarok – főleg az anorexia és a bulimia – rohamos terjedésében is megmutatkozik.
Norvégiában tilos lesz retusált fotót posztolni figyelmeztetés nélkül. Aki csalni akar, pénzbüntetésre, extrém esetben börtönre számíthat.

A Norvég parlament ugyanis elfogadta a törvényt, így azokat a hirdetéseket és posztokat, ahol a test alakjának, méretének, bőrszínének változtatása történik, szerkesztik, retusálják, manipulálják a fotót, minden ilyen tartalmat a minisztérium által szabályozott, egységes címkével kell ellátni. Említik továbbá a celebek és véleményvezérek (influenszerek) által a közösségi médiában megosztott fotókat, videókat is.
A törvény célja a testképzavarok elkerülését célozza.

Kutatásunkban arra kerestük a választ, hogy vajon Magyarországon is szükséges volna azokat a média tartalmakat jelölni, ahol a fotókon az emberi testet manipulálva jelenítik meg?
Válaszadók 44%-a szerint szükséges volna.

Szerinted is szükség lenne hasonló szabályozásra?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél Te is vélemény vezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.