Orbán Viktor azonnali hatállyal felmentette az országos kórház-főigazgatót és további vezetőket. Vajon javulni fog a helyzet az elbocsátások eredményeként? – Pulzus közvéleménykutatás.

Orbán Viktor azonnali hatállyal felmentette az országos kórház-főigazgatót és további vezetőket. Vajon javulni fog a helyzet az elbocsátások eredményeként? - Pulzus közvéleménykutatás.

A Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök határozata, miszerint az országos kórház-főigazgatót felmenti munkaköréből. A kormányfő Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára hozta meg döntését, és bocsátotta el azonnali hatállyal Jenei Zoltánt tisztségéből 2023. november 30-án. Lapinformációk szerint Jenein kívül a gazdasági főigazgató-helyettest, Tóbiás Tamást, valamint további vezetőket is menesztettek. A Népszava szerint a főigazgató elbocsátásának hátterében komoly szerepet játszott, hogy nem volt sikeres az intézmények gazdasági-műszaki üzemeltetésének leválasztása a kórházakról, továbbá a kormányzat Jenei Zoltánt tette felelőssé a szektor idei súlyos eladósodásáért is. Július elsejétől a fővárosi, 2024. január elsejétől pedig országosan is minden kórház ingatlanüzemeltetési szolgáltatását központilag az állam a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon (KEF) keresztül működteti. Ennek a szervezetnek a feladata biztosítani az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartása alá tartozó, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó fővárosi és vármegyei költségvetési intézmények számára az ingatlanüzemeltetési szolgáltatásokat. Feladatuk többek között az őrzés-védelmet, a takarítást, a műszaki üzemeltetést, a karbantartást és az épületfelújítást, a biztonságtechnikai berendezések üzemeltetését, továbbá a létesítménygazdálkodáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat irányítani. A remény az volt, hogy az átalakítás következtében az intézmények megszabadulhatnak minden olyan kiadástól, ami nem közvetlenül a gyógyítást érinti. Ugyanakkor a feladatkörök szétválasztásakor a kórházak azzal szembesültek, hogy hatalmas végkielégítést kell előteremteniük, mert a szakemberek nem vállalják a munkát az új feltételekkel. A végkielégítések kifizetése pedig tovább növelte az eladósodást. A Pulzus applikációjában arról kérdeztük felhasználóinkat, hogy szerintük javulni fog-e a helyzet a korház-főigazgató elbocsátása eredményeként. A válaszadók 53,6%-a szerint hiába történtek meg az elbocsátások, nem fog semmi változni. A megkérdezettek 26,2%-a szerint a korábbiaknál is rosszabb lesz a helyzet. Csupán 9,7% vélekedik úgy, hogy javulni fognak az állapotok. Neked mi a véleményed?

Szerinted javulni fog a helyzet az elbocsátások eredményeként?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban, és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.