Novák Katalin szinte ingyen utazik külföldre? Vajon reálisak az államfőre eső költségek? – Pulzus közvéleménykutatás.

Novák Katalin szinte ingyen utazik külföldre? Vajon reálisak az államfőre eső költségek? - Pulzus közvéleménykutatás.

A kormány tagadja, hogy kormánygépként használnák a Magyar Honvédség által vásárolt Airbus A319-es repülőt, de a külföldi utakról szóló hivatalos statisztikák mégis ezt mutatják. Az Airbus A319-es repülőgéppel nem csak Orbán Viktor és más miniszterek repülnek gyakran és előszeretettel, hanem maga a köztársasági elnök is. Novák Katalin a beiktatása óta összesen 44 alkalommal járt hivatalos úton külföldön. Ebből a 44 alkalomból 41-szer az állami tulajdonban lévő Airbus A319-es repülőgéppel utazott. Kövér László idén hétszer járt idegen országokban munkaügyben. Ő minden alkalommal kereskedelmi járattal ment. Ha közelebbről megvizsgáljuk a kérdést nagyon érdekes dolgot tapasztalhatunk: az egy látogatásra jutó költség jóval magasabb Kövér László házelnök esetében. A hét út ugyanis összesen 57 millió forintba került. Ezzel szemben Novák Katalin külföldi tárgyalásaira a hivatalos adatok alapján kétszer ennyit, vagyis összesen 115 millió forintot költöttek el, de ebből hatszor annyi külföldi út jött ki, mint Kövér László esetében. A közérdekű adatigénylésre küldött számokból nem derül ki, hogy pontosan hogyan is számolták el az Airbus költségeit, de a Novák Katalinra eső költségek alapján fapados árakon repülhetett. A félmilliós portugál út költségeiből 12 ezer, az összesen közel 57 milliós brazil útból 67 ezer forint jutott az államfőre hivatala szerint. Londont és Izraelt kevesebb mint 18 ezer forintból járta meg, és a négynapos kanadai útja során is csupán 61 ezer forintot tüntettek fel ráeső költségként. A Pulzus applikációjában arról kérdeztük felhasználóinkat, hogy reálisnak tartják-e az államfőre eső költségeket. A válaszadók 71,2%-a nyilatkozott úgy, hogy a feltüntetett összegek nem reálisak. 11,7% adta azt a választ, hogy igen, az államfőre eső költségek reálisak, és a megkérdezettek 16%-a úgy érezte, hogy nem tudja reálisan megítélni ezt a kérdést. Novák Katalin gyakori külföldi utazása nem meglepetést, mert már a megválasztásakor jelezte, hogy a korábbi köztársasági elnököktől eltérően sokkal erőteljesebb diplomáciai tevékenységre törekszik. Személyes látogatást tett például Ukrajnában is, mely a hivatalos jelentés szerint 556 ezer forintba került.

Neked mi a véleményed erről? Reálisnak tartod az államfőre eső költségeket?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban, és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.