Kék a lányoknak, rózsaszín a fiúknak – vagy fordítva? – Pulzus közvéleménykutatás

A színekhez tartozó előítéletek folyamatos vita tárgyát képezik. Egyesek szerint vannak „lányos és fiús” színek, mások szerint nincsenek. A rózsaszín a lányos szín, a kék a fiús. Vajon hogyan és miért alakult ki ez az asszociáció?

A 19. század közepén, valószínűleg Angliából kiindulva az terjedt el, hogy a rózsaszín a fiúk színe, a kék pedig a lányoké. Az indoklás kissé már homályba vész, de a rózsaszín-fiú párosításnak az lehetett az eredete, hogy a fiúkat kicsi férfiaknak szerették volna öltöztetni, és a férfiak a hadseregben akkoriban vörös egyenruhát viseltek.
A 20. század elejére a rózsaszín- a fiú, a kék- lányok színe párosítások általánossá vált, és a ruhagyártók ideológiája alapján a rózsaszín erőteljes, maszkulin szín, míg a (világos)kék, finomabb, femininebb, ezért az egyik a fiúkhoz, a másik a lányokhoz illik.
Aztán valamikor a 20-as és 40-es évek között a dolog, ismeretlen okok folytán megfordult, és így maradt mindmáig.

A rózsaszín talán azóta örök vita tárgya.

A Pulzus app-ot használók véleményére is kíváncsiak voltunk, a válaszadók 59%-a véli úgy, hogy hordhat egy fiú-férfi rózsaszín ruhákat, míg csupán 32% gondolja azt, hogy nem.

Szerinted hordhat egy férfi rózsaszín ruhákat?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél Te is vélemény vezér!

 

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.