Javulni fog a magyar sajtószabadság a következő egy évben? – Pulzus közvéleménykutatás.

Javulni fog a magyar sajtószabadság a következő egy évben? - Pulzus közvéleménykutatás.

A Médiapluralizmus-monitor új jelentése 32 ország (27 EU-tagország és öt felvételre váró ország) médiapiacának helyzetét vizsgálja 2022-ben. A tavaly kiadott, 2021-et vizsgáló jelentésben még Lengyelország, Albánia és Törökország szerepelt nálunk rosszabbul, most már csak Törökország van mögöttünk.
A Médiapluralizmus-monitor 2013 óta készít jelentéseket az EU tagállamairól és a felvételre váró tagországokról. A vizsgálat során a média pluralizmusának kockázatait, és az azt veszélyeztető tényezőket veszik számba, melyeket aztán négy dimenzióban értékelnek. A skálákon magas, közepes és alacsony kockázati besorolást állapítanak meg. Figyelik az alapvető elvek védelmét, a piaci sokszínűséget, a politikai függetlenséget és a társadalmi befogadást.
Az alapvető védelem terén, mely a szólásszabadságot, a tájékoztatáshoz való jogot, a szabad és független újságírás lehetőségeit, a független és hatékony médiaszabályozó testületet, a média elérését, az újságírók helyzetét, a médiaszabályozó testület függetlenségét és hatékonyságát értékeli, Magyarország kiugróan rossz helyzetben van. 74%-ra, nagyon magasra értékelték a kockázati szintet. Az összes vizsgált ország közül csupán Törökországnál mutattak ki magasabb kockázatot, ott 79% ez az érték.
A Pulzus applikációjában arról kérdeztük felhasználóinkat, hogy vajon a magyar sajtószabadság javulni fog-e a következő egy évben. A megkérdezettek legnagyobb százalékban (66,3%) azt a választ adták, hogy nem, a média már soha nem lesz szabad. 10,9% nyilatkozott úgy, hogy nem tudja megítélni. 8,4% szerint egy kicsivel mindenképpen javulni fog a helyzet, 4,9% hisz abban, hogy nagymértékű javulás fog bekövetkezni. A lakosságnak csupán 6,4%-a mondta azt, hogy nem kell javulnia hazánkban a sajtószabadságnak, hiszen jelenleg is sajtószabadság van.
A Médiapluralizmus-monitor magyar fejezetének egyik készítője, Urbán Ágnes úgy nyilatkozott, hogy „A vizsgálat a demokratikus médiarendszerek működéséből indul ki. Vannak olyan területek, amelyekben Magyarországon különösen súlyos a helyzet, például a közszolgálati média függetlensége vagy az állami reklámköltés hatása.”.
A magyar médiapiac kockázatainak értékelése alapján az intézet ajánlásokat is megfogalmazott, hogy ezzel is hozzájáruljunk a médiapluralizmus és a médiaszabadság tagállami helyzetének javításához. Többek között javasolják, hogy a kormány reformálja meg a magyar médiaszabályozást, a Médiatanács tagjait ne kizárólag a kormánypárt válassza meg és kössék szigorú feltételekhez a közérdekű információk átadásának megtagadását.

Neked mi a véleményed? Megfogadja a kormány az ajánlásokat és javulni fog a sajtószabadság hazánkban?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban, és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.