Helyes volt a migrációval kapcsolatos közös közlemény kiadásának megakadályozása? – Pulzus közvéleménykutatás.

Helyes volt a migrációval kapcsolatos közös közlemény kiadásának megakadályozása? - Pulzus közvéleménykutatás.

A június végi EU-csúcson Andrej Plenković horvát kormányfő úgy fogalmazott, hogy „még egyetlen témának sem volt ekkora hatása a nemzeti és uniós szintű politikai döntésekre és a pártpolitikára”, mint amekkora hatást a migrációs és menekültügy kivált.
Tavaly több mint 900.000 menedékkérelmet adtak be az EU-ban. Ez 50%-kal több, mint egy évvel korábban. 2022-ben 330.000 illegális határátlépést jelentettek, itt 64%-os növekedést láthatunk az előző évhez képest.
A sok széttartó tagállami érdek közös nevezőre hozása nem könnyű feladat, éppen ezért is könyvelhető el nagy eredménynek, hogy az EU Bizottságnak és a tagállamoknak sikerült megállapodásközeli állapotba hozni két új migrációs és menekültügyi megállapodást, amelyeken már közel hét éve dolgoznak.
Június 8-án a Miniszterek Tanácsa minősített többséggel meg is szavazta az egyik megállapodást, és feltételezhető, hogy a másikat is meg fogja. A paktum ellen szavazott a magyar és a lengyel kormányfő, továbbá tartózkodott Bulgária, Szlovákia, Málta és Litvánia. A magyar és a lengyel miniszterelnök (a két nemmel szavazó ország kormányfője), a miniszteri tanács ülését követő EU-csúcson is blokkolta az állam- és kormányfők közös nyilatkozatának migrációról szóló megállapodását.
A Pulzus applikációjában arról kérdeztük felhasználóinkat, hogy szerintük helyesen tette-e a magyar és a lengyel miniszterelnök azt, hogy megakadályozták a migrációval kapcsolatos közös álláspont és közlemény kiadását. A válaszadók 34,8% helyesnek tartja, hogy a magyar és lengyel miniszterelnök így járt el. A többség, 44,8% azonban azt állítja, hogy nem volt jó döntés, mert a miniszterelnökök ezzel megakadályozták a közös európai konszenzust.
Az új EU-megállapodás értelmében a menedékkérelmek tömeges feldolgozásának nehézségeit egyenletesebben fogják elosztani. Az Európán kívüli befogadó országokat támogatni fogják, hogy kevesebben döntsenek úgy, hogy elindulnak az EU irányába. Emellett bevezetik a kötelező szolidaritás intézményét, mely szerint a nagy migrációs nyomás alatt álló tagállamok évente 30.000 kérelmezőt áthelyezhetnek másik uniós tagállamba. Ha egy ország nem vállalja a befogadást, választhatja azt, hogy minden visszautasított migráns után fizet fejenként 20.000 eurót (megközelítőleg 7.500.000 forintot).

Neked mi a véleményed? Támogatnia kellene Magyarországnak az új migráns-megállapodást?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban, és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!
Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.