Bízhatunk még a légitársaságokban? – Pulzus közvéleménykutatás

Az elmúlt két év gazdasági hullámvölgye nagyon rosszul érintette a légi közlekedést. A járványhelyzet alatt bevezetett nemzetközi korlátozások és biztonsági intézkedések lecsökkentették a repülővel közlekedők számát, így a repülőterek és légitársaságok munkaerejük jelentős mértékű leépítésére kényszerültek. Azonban most, hogy újra fellendülni látszik a nemzetközi turizmus, nem tudják ugyanazokat a szolgáltatásokat biztosítani, munkaerőhiány miatt. Ez több problémát is okozott a nyári utazószezon beköszöntével.

A leépítések miatt megfogyatkozott reptéri személyzetek (légi forgalmi irányítók, poggyászkezelők, biztonsági szolgáltatók) nehezen bírják arájuk ömlő többszörös munkát, ezért sok esetben volt szükség az elmúlt egy hónapban járattörlésekre. Ez még önmagában érthető lenne, hiszen senki nem várhatja el, hogy egyik pillanatról a másikra ezek az emberek két-három munkavállaló helyett dolgozzanak. Az már kérdéses, hogy a járványügyi intézkedések fokozatos feloldásával miért nem számoltak a repterek az utazóközönség növekedésével, hiszen nem kell nagy jóstehetség megtippelni, hogy a két éve mobilitásukban korlátozott emberek jelentős része külföldre akar majd menni nyaralni. Mindenesetre az leszögezhető, hogy a járattörlések oka sok esetben nem a légitársaság mulasztása.

Ellenben az, hogy egy adott légitársaság hogyan kommunikálja a járattörléseket, és milyen garanciákat vállal a fogyasztói felé (vagy hogyan hagyja cserben őket), már egy teljesen más problémakör. Lehet ezt is transzparensebb, fogyasztóbarát módon tenni, mint a Lufthansa, akik már tavasszal előre bejelentették több száz nyári járatuk törlését, és a lefoglalt utakat többnyire korrekt módon visszatérítették. Ez sem ideális, hiszen terveket vág keresztbe, de méltányolható, hogy legalább előre szóltak.

Ám a legtöbb légitársaság nem az előzetes tájékoztatás útját választotta, noha sok esetben igenis előre látható volt, hogy a személyzethiánnyal küszködő repterek és járatok nem fogják tudni maradéktalanul teljesíteni a meghirdetett, kifizetett utakat. Természetesen ilyenkor a cégek remélik, hátha nem az ő utasaikat fogja érinteni a kialakult káosz, aztán ez vagy bejön, vagy nem. Még ebben a mentalitásban is ott lenne a lehetőség előre felkészülni a nehézségekre, ha már jelentős esély van rá, hogy bekövetkeznek, de ez a lépés a legtöbb esetben elmaradt, és június elejétől rendszeresen olvashatunk kiábrándító utazással kapcsolatos történeteket a médiában.

Hallhattunk arról, hogy az Easy Jet többszörösen félretájékoztatott utasokat az alternatív útvonalak lehetőségét illetően. Olvashattuk azt is, hogy a londoni és párizsi légiforgalmi csomópontoknak számító repterek komolyan küzdenek a munkaerőhiánnyal, és több száz utas rekedt ezekben a városokban a emiatt. Hazánkban talán a legrelevánsabb példa mégis a Wizz Air előre be nem jelentett járattörlés-sorozata, és az azt követő utastájékoztatás teljes hiánya. Kérdéses, hogy az elmúlt hetekben a hírekben fel-felbukkanó, rémálommá vált nyaralásokról szóló történetek mennyire rendítették meg az emberek bizalmát a repülésben.

A Pulzus alkalmazás felhasználóit arról kérdeztük, mennyire lennének hajlandóak repülőutat foglalni a Wizz Airnél.

A válaszadók 59%-a nem utazna a Wizz Airrel a jelenlegi helyzet ismeretében, 17% pedig bizonytalan.

Te bizalommal foglalnál a Wizz Airnél utazást idén nyárra?

Töltsd le a Pulzus alkalmazást, vegyél részt kutatásainkban és megháláljuk! Válaszaidért kapott pulzus pontjaidat, értékes nyereményekre válthatod be!

Legyél Te is véleményvezér!

A PULZUS  ®  AZ APPLIKÁCIÓ LÉTREHOZÓINAK SZELLEMI TERMÉKE, A MÓDSZER ÉS AZ ALKALMAZÁSÁVAL LÉTREJÖTT ADATOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK JOGOSULATLAN FELHASZNÁLÁSA TÖRVÉNYSÉRTÉS.